usein
- sisältö | käyttö | miksi | kenelle | muu -
kysyttyä, valmistaja vastaa
 

Miksi Lunette® kuukautiskuppia on vain yksi koko, vaikka muita markkinoilla olevia kuppeja on kahta?

Kokemuksemme perusteella yksi koko sopii kaikille naisille. Testiryhmäämme kuului useita eri ikäisiä naisia ja Lunette-kuukautiskuppi sopi niin nuorille kuin vanhemmillekin ja alakautta synnyttäneille sekä synnyttämättömille hyvin. Kuukautiskupin käyttö saattaa olla ensimmäisellä kerralla hieman hankalaa, mutta yleensä ongelmat selviävät harjoittelun avulla.
HUOM! Toukokuun alusta markkinoilla on pienempi Lunette-kuukautiskuppi (koko 1), joka on tarkoitettu ensisijaisesti nuorille tytöille ensikupiksi. Toivomme pienen kupin madaltavan kynnystä kokeilla kuukautiskuppia, aivan kuukautisten alkamisesta asti. Runsaampaan kuukautisvuotoon ja jo omaan anatomiaansa tarkemmin tutustuneille naisille suosittelemme isompaa Lunette-kuukautiskuppia (koko 2).
Jos olet epävarma oikean koon valinnasta, ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme info@lunette.fi tai puhelimitse p. 050-3554064.

Minkä takia Lunetessa ei ole mainintaa terveysviranomaisista? Kanadassa valmistettu kuukautiskuppi on FDA:n (USA:n terveysvirasto) ja Health Canadan hyväksymä, eikö Lunette® kuukautiskuppi olekaan turvallinen?

Lunette-kuukautiskuppi on turvallinen, se on valmistettu laadukkaasta lääketieteellisestä silikonista. Lunette-kuukautiskuppi valmistetaan suomalaisessa tehtaassa, joka valvoo tarkkaan jokaisen tuotteen valmistusta ja joka pystyy takaamaan käyttämänsä raaka-aineen turvallisuuden. Jokaisen Lunette-kuukautiskupin valmistus pystytään jäljittämään raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi.
Suomen lainsäädöntö ja vastuu tuoteturvallisuudesta on erilainen kuin monissa muissa maissa, kuukautiskuppi ei kuulu Suomen lainsäädännön mukaan Lääkelaitoksen valvomien tuotteiden piiriin vaan tavanomaisen kuluttajasuojalain alle. Tämän vuoksi Lunette-kuukautiskuppiin ei saa laittaa näihin merkintöihin sekoitettavissa olevia hyväksyntöjä. Lunette-kuukautiskupissa käytetty silikonilaatu on FDA:n (U.S. Food and Drug Administration) hyväksymä.

Olisin kaivannut vihdoinkin värillistä kuukautiskuppia, miksi Lunette® onkin tavallinen läpinäkyvä?
Onko mahdollista saada joskus kuviollinen kuppi?

Vaikka värillinen kuukautiskuppi olisikin hauska, on se hankala toteuttaa valmistusteknisistä syistä . Lisäksi värillisessä kupissa on ongelmana kupin puhdistuvuus, mahdolliset likatahrat jäävät usein huomaamatta värillisessä taustassa. Pidämme kuitenkin tämän toiveen mielessä ja saattaa olla, että tulevaisuudessa Lunette-kuukautiskuppia saa myös värillisenä!
Kuviollisen kuukautiskupin valmistaminen ei ole niin yksinkertaista kuin saattaisi tuntua. Kuukautiskuppi valmistetaan silikonimassasta muotin avulla, tällä valmistustekniikalla ei voida valmistaa kuviollisia tuotteita. Yhdessä erässä valmistuu kerralla suuri määrä kuukautiskuppeja, joten missään vaiheessa kovin yksilöllisiä kuppeja ei pystytä valmistamaan. Jotta kuukautiskuppi olisi riittävän hygieeninen sekä kestävä, ei valmistustekniikkaa kannata muuttaa. Kuviollista kuukautiskuppia siten tuskin koskaan tulee markkinoille.

Mitkä ovat Lunette® kuukautiskupin mitat?

Lunette-kuukautiskuppi koko 2 on halkaisijaltaan 46mm ja kuppiosan korkeus on 52mm, täysimittainen antenni on 20mm. Tilavuudeltaan kuppi on noin 30ml. Alempaan mittaviivan asti kuppiin mahtuu vuotoa 7,5ml ja ylempään 15ml.
Lunette-kuukautiskuppi koko 1 on halkaisijaltaan 41mm ja kuppiosan korkeus on 47mm, täysimittainen antenni on 25mm. Tilavuudeltaan pienempi kuppi on noin 25ml. Alempaan mittaviivaan asti kuppiin mahtuu vuotoa 5,5ml ja ylempään 13ml.
Lunette-kuukautiskuppi on kokonaisuudessaan pehmeä ja hyvin mukautuva.

Onko Lunette® kuukautiskupissa rahat takaisin -takuuta?

Lunette-kuukautiskupilla ei ole varsinaista takuuta. Lunette-kupin voi palauttaa kuluttajasuojalain mukaisesti etämyynnissä 14 vrk:n aikana, mikäli pakkaus on avaamaton ja tuote käyttämätön. Kuluttajasuojalain mukainen tuotetakuu Lunette-kuukautiskupilla on eli mahdollisista virheistä vastaamme toki.
Haluamme panostaa varsinaisen palautustakuun sijaan toimivaan asiakaspalveluun. Emme halua, että kupin käytöstä luovutaan heti ensimmäisen vastoinkäymisen tultua vaan, että käyttöä opetellaan rauhassa. Useinhan kuukautiskupin käytön opetteleminen on hieman pidempi prosessi, joillain naisilla käyttäminen onnistuu ongelmitta heti ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen ja joillakin opetteluun menee useammat kuukautiset.
Kertaostoksena Lunette-kuukautiskuppi on kuitenkin suhteellisen edullinen ja se maksaa hyvinkin pian itsensä takaisin verrattuna kertäkäyttöisiin kuukautissuojiin. Oikein hoidettuna ja käytettynä Lunette-kuukautiskuppi kestää jopa kymmenen vuotta eli käyttöikäänsä nähden kuukautiskuppi on hyvin edullinen. Kannattaa muistaa, että missään muussa tuotteessa ei ole vastaavaa palautusoikeutta kuin muutamassa ulkomaisessa kuukautiskupissa, esimerkiksi vähän käytettyjä alusvaatteita ei voi palauttaa mikäli ne alkavatkin myöhemmin hiertää.

Miksi Lunette® kuukautiskupin mitta-asteikko ei ala jo 5 millimetristä? Vuotoa tulee muutamina päivinä vähän ja kartion (noin suunnilleen) mallisesta kupista on vaikea silmämääräisesti vuodon määrää mittailla.

Alempi mittaviiva on todellakin vasta 7,5ml kohdalla. Jos vuotoa tulee vähän ja haluat tarkkailla sen määrää, voit mitata esim. maustemitan avulla mihin kohtaan kuppia 5ml vettä nousee. Epävirallisten mittausten mukaan kupin alaosassa poistoa helpottavan ylimpään kohoumaan asti mahtuu 2ml vettä.

Voiko Lunette® kuukautiskupin säilytyspussia pestä?

Säilytyspussi on valmistettu satiinista, joten se kestää hyvin käsinpesun ja konepesun 40 asteessa. Suosittelen konepesussa käytettäväksi hienopesuohjelmaa. Pussin voi myös silittää kahden pisteen lämmöllä.
Säilytyspussi saattaa tuntua alkuun hieman jäykältä painatuksen vuoksi, mutta pussi kuitenkin pehmenee pesussa huomattavasti.

Työpaikan vessassa käydessä ei ole aina mahdollisuutta pestä Lunette® kuukautiskuppia suositeltavilla, neutraaleilla saippuoilla. Onko parempi pestä kuppi esim. hajustetulla saippualla vai pestä pelkästään vedellä?

Hajustetuista ja ph-arvoltaan huonoista saippuoista saattaa jäädä kuppiin emättimen limakalvoja ärsyttäviä aineita ja niissä saattaa olla aineita, jotka haurastuttavat silikonia materiaalina. Parempi onkin pestä kuukautiskuppi huolellisesti pelkän veden avulla kuin käyttää vääränlaista saippuaa. Lunette-kuukautiskuppi on sisäpinnaltaan sileä, joten sen puhdistaminen on helppoa myös pelkän veden avulla. Seuraavalla tyhjennyskerralla kotona, kuppi kannattaa pestä hyvin myös saippualla.

Ensimmäinen käyttökerta takana enkä saa kuppia millään pois! Kuppi tuntuu jumittuneen sisälleni, saan kyllä antennista ja kupin pohjastakin kiinni, mutta en saa kuppia poistettua. Kuppi on nyt ollut sisälläni jo kymmenen tuntia, saanko jonkun kauhean tulehduksen? Pitääkö minun nyt mennä lääkäriin vai mitä pitäisi tehdä?

Aivan ensimmäisenä kannattaa rentoutua! Kupin poistamisen kannalta on ensiarvoisen tärkeätä rentouttaa emättimen lihakset ja hengittää rauhallisesti, rentouttaa samalla itsensä kokonaan. Jos mielessä tuntuu pyörivän vain kupin poistaminen ja hankaluudet siinä, kannattaa unohtaa koko asia hetkeksi. Lähde vaikka juoksulenkille tai jumppaan, katso jotain hauskaa elokuvaa tms. sillä yleensä emättimen lihaksia jännittää huomaamattaan. Pystyasennossa oleminen myös tuo kuppia alemmaksi painovoiman ansiosta.
12 tunnin käyttöraja on suositus, ei ole todennäköistä, että pidemmästä käytöstä koituisi ongelmia. Jos kupin käyttökerta venyy huomattavan pitkäksi, kannattaa tarkkailla omaa oloaan hieman tarkemmin, koska tulehdusriski on suurempi ja esim. hiivatulehdusta saattaa esiintyä herkemmin.
Etsi itsellesi mieluisa asento, jossa poistaminen olisi mahdollisimman yksinkertaista. Monet naiset poistavat kupin istuen vessanpöntöllä, jalat kevyesti haara-asennossa, tässä asennossa emätin on melko lyhyenä ja istuessa lihakset pystyy rentouttamaan hyvin. Muista hengittää tasaisesti syvään, se helpottaa rentoutumista. Tartu etusormellasi ja peukalolla kupin pohjasta kiinni napakasti ja paina kuppia kasaan. Emätin kallistuu taaksepäin ja monella naisella istuessa kuppi on häpyluun yläpuolella. Poistoa voi tällöin helpottaa, jos työnnät ensin esim. etusormen emättimen suuntaisesti kupin reunaa pitkin kupin yläosaan, painat kuppia kasaan ja vasta tämän jälkeen otat kupista kiinni myös peukalolla. Joskus alipaineen katoamisesta saattaa kuulua pieni ääni, mutta ei läheskään aina. Vedä kuppia alaspäin, alkuun saattaa tuntua, että kuppia joutuu kiskomaan kovalla voimalla, mutta harjoittelun myötä huomaat pian kyseessä olevan enemmän tekniikka- kuin voimalaji. Vedä kuppia päättäväisesti alas, älä päästä siitä irti missään vaiheessa. Juuri kun kuppi on emättimen suulla, kannattaa sitä painaa kasaan samoin kuin sisäänlaittaessa, tällöin limakalvot eivät joudu venytykselle. Poistamisessa on syytä muistaa rentoutuminen ja ettei kuppi tipahda itsekseen emättimestä vaan sen eteen pitää tehdä hiukan töitä. Alkuun poistaminen saattaa tuntua hankalalta, mutta hyvin pian niin sisäänlaitto kuin poisottaminenkin onnistuvat helposti ja nopeasti! Lunette-kuukautiskupin pohjassa ei ole pohjavahviketta, kuten muissa markkinoilla olevissa kupeissa, joten pohjasta saa helposti kunnon otteen alipaineen poistamiseksi.

Joskus ongelmat kuukautiskupin poistamisessa johtuvat siitä, että kuukautiskuppi on niin ylhäällä emättimessä ettei sen pohjaan tai antenniin ylety. Tällöinkin kannattaa muistaa rentoutua! Monilla naisilla kuukautiskuppi siirtyy yön aikana ylemmäksi emättimeen, poisottamista ei silloin kannata koittaa heti heräämisen jälkeen, vaan on syytä odotella ainakin noin puoli tuntia. Kyykkyasento, esim. suihkun lattialla, siten että jalat ovat haara-asennossa ja kantapäät takapuolen alla, lyhentää emätintä ja tuo todennäköisesti kupin aivan emättimen aukolle. Tartu silloin kupin alaosaan napakasti sormillasi, pyllähdä vaikka istumaan suihkun lattialle, jos se tuntuu mukavalta, rentoudu ja poista kuppi aikaisempien ohjeiden mukaisesti.
Vaikka kuppia ei olekaan tarkoitus poistaa kokonaan vain antennista vetämällä, antennin avulla saat helpommin vedettyä kupin pohjan sormien ulottuville. Myös ponnistaminen, samoin kuin ulostaessa, tuo kuppia alemmaksi. Lihaksia käyttäessä kannattaa kuitenkin muistaa, että ponnistaminen täytyy lopettaa heti kun kupin pohjasta on saanut kunnon otteen, siinä vaiheessa lihakset tulee rentouttaa poistamisen helpottamiseksi.

Olen jostain kuullut, että kohdunnapukka pitäisi olla kupin sisällä. Mikä tälläinen napukka on ja mistä tiedän milloin se on kupin sisällä?

Kohdunnapukaksi sanotaan kohdunsuuta, josta kuukautisveri valuu kohdusta noin nuppineulan pään kokoisesta reiästä emättimeen. Kohdunsuu on pieni napukka emättimen yläosassa, tosin joillakin naisilla se laskeutuu huomattavasti alemmaksi kuukautisten aikana. Koska kohdunsuu on yleensä melko ylhäällä emättimessä ja kuukautiskuppi asetetaan alas emättimeen, kohdunsuu jää kupin yläpuolelle. Tamponi puolestaan asetetaan ylös emättimeen, juuri kohdunsuun kohdalle. Lunetten kaavakuvissa kohdunsuu on piirretty tarkoituksellisesti hyvin ylös, tällä haluamme korostaa sitä, että kuukautiskupin oikea paikka emättimessä on hyvin alhaalla. Siten, että kuppi on juuri ja juuri emättimen sisäpuolella.
Naisilla, joilla kohdunsuu laskeutuu kuukautisten aikana ja kuukautiskuppi on asennettu liian ylös emättimeen kohdunsuun viereen tai yläpuolelle, tulee yleensä ohivuotoja enemmän. Kuukautiskuppi saattaa myös painaa kohdunsuuta ja aiheuttaa siten ikävän tunteen ja jopa kipuja. Parhaiten kohdunsuun tilanteen huomaa kuitenkin ohivuodoista, jos ohivuotoja tuntuu olevan vaikka kuppi olisikin auennut kunnolla, kannattaa varmistaa, että kuppi on riittävän alhaalla kohdunsuuhun nähden. Joillain naisilla kohdunsuu asettuu parhaiten kuukautiskupin sisään.
Monilla naisilla kohdunsuu laskeutuu synnytysten myötä, toisilla se puolestaan on luonnollisesti aina ollut alempana. Mikäli synnytyksiä on takana useampia tai synnytyksestä on vain vähän aikaa, kannattaa harjoittaa lantionpohjan lihaksia. Niiden hyvästä kunnosta on hyötyä paitsi kuukautiskupin käytössä, myös virtsanpidätyksessä ja seksissä. Lantionpohjan lihasjumpasta ei ole haittaa kenellekään!

Jos sinulla ei ole ollut ohivuotoja etkä ole huomannut kohdunnapukkaa missään vaiheessa, ei siihen kannata kiinnittää jatkossakaan huomiota. Kuulut siihen ryhmään, joiden kohdunsuu on niin syvällä emättimessä, ettei se vaikuta kuukautiskupin käyttöön mitenkään.

Kuukautiseni ovat juuri alkaneet ja ajattelin ostaa kuukautiskupin, onko 14-vuotias liian nuori käyttämään Lunettea?

Kyllä Lunette-kuukautiskuppia voi käyttää nuoretkin tytöt eikä neitsyyskään ole kuukautiskupin käytön esteenä. Nuorilla tytöillä ja erityisesti neitsyillä tosin saattaa alkuun olla enemmän opeteltavaa kupin käytön kanssa, koska oma anatomia ei ole kovin tuttua vielä ja emättimen lihakset ovat tiukemmat kuin vanhemmilla naisilla. Myös immenkalvo saattaa olla hieman tiellä ja se saattaa rikkoutua, mutta todennäköisesti käyttö onnistuu kuitenkin erittäin hyvin. Kupin käyttöä kannattaa harjoitella ihan rauhassa ja mielellään kuukautisten aikana. Tällöin emätin on joustavampi kuin normaalisti ja kuukautisveri toimii liukasteen tavoin. Kupin mukana tulee kattavat käyttöohjeet ja Lunetten internet-sivuilta löytyy paljon lisätietoja. Myös osoitteessa www.kuukuppikunta.net kannattaa vierailla, siellä on useampiakin keskusteluja viitaten kuukautiskupin käyttöön nuorena ja/tai neitsyenä. Nuorille tytöille suosittelemme pienempää Lunette-kuukautiskuppia, mutta jos kuukautiset ovat runsaat, on isompi koko todennäköisesti varmempi vaihtoehto.

Voinko käyttää Lunette® kuukautiskuppia vaikka olen allerginen lateksille?

Voit huoletta ottaa käyttöön silikonisen kuukautiskupin. Lunette on valmistettu laadukkaasta lääketieteellisestä silikonista, joka ei aiheuta allergioita, koska se on hypoallergeeninen, tuoksuton ja lateksivapaa. Silikoneja on useassa erilaisessa muodossa, mutta Lunette-kuukautiskupeissa käytettävä silikoni on tutkitusti turvallista, samaa materiaalia käytetään erittäin vaativissa tuotteissa, kuten esim. sydämen läppänä. Luonnonkumiallergia ei siten ole este Lunette-kuukautiskupin käytölle.

Minulla on pitkät kynnet, pystynkö käyttämään Lunette® kuukautiskuppia?

Vaikka kyntesi ovat pitkät pystyt todennäköisesti käyttämään Lunette-kuukautiskuppia ongelmitta. Aivan ensimmäisillä käyttökerroilla joudut todennäköisesti opettelemaan itsellesi parhaimman tavan asentaa ja poistaa kuukautiskuppi satuttamatta itseäsi pitkillä kynsillä. Käytön myötä pitkätkään kynnet eivät ole esteenä käytölle, osaathan toimia niiden kanssa muutenkin elämässäsi.
Muistathan, että pidempien kynsien kanssa tulee huolehtia hygieeniasta jopa normaalia tarkemmin. Kynnenaluset ovat oiva kasvupaikka bakteereille, joten kädet ja kynnenaluset tulee pestä huolellisesti ennen kuukautiskuppiin koskemista.

Olen juuri aloittanut laitesukelluksen, voiko Lunette® kuukautiskuppia käyttää sukelluksilla?

Valitettavasti emme ole onnistuneet löytämään tutkimustietoa kuukautiskuppien käytöstä sukelluksen aikana, mutta sekä omiin että asiakkaiden kommentteihin perustuen uskallamme sanoa, että Lunette-kuukautiskuppia voi käyttää myös sukeltaessa. Ilmamäärä kupin sisällä on erittäin pieni emmekä ole huomanneet sen aiheuttavan epämiellyttäviä tuntemuksia melko syvilläkään sukelluksilla. Suosittelemme kuitenkin, että testaat kuppia ensimmäistä kertaa vaikkapa uimahallissa tai muissa matalissa sukelluksissa ja jos mitään epämiellyttäviä tuntemuksia ei tule, voit pikkuhiljaa syventää sukelluksia. Kuten yleensäkin sukelluksissa, kannattaa tässäkin pelata varman päälle ja tarkkailla oman kehon tuntemuksia huolellisesti ja rauhassa.

Miksi ette valmista Lunette-saippuaa ilman terveydelle vahingollista lauryylisulfaattia, vaikka näillä sivuilla painotatte sulfaattien vaarallisuutta?

Emme suinkaan painota sulfaattien vaarallisuutta, vaan kerromme ettei tuotteissamme käytetä synteettisiä ainesosia, jotka saattavat ärsyttää herkkää ihoa. Pesuneste valmistetaan meille alihankintana, ohjeidemme mukaisesti ja sitä valmistava yritys ottaa ensisijaisesti huomioon ekologis-eettiset arvot ja sen että tuotteet on valmistettu kasviperäisistä, uudistuvista raaka-aineista, jotka hajoavat luontoon nopeasti ja 100%:sti.
Sodium Laureth Sulphate (SLES) on anioninen tensidi (tensidi=likaa irroittava aine) ja sitä käytetään erittäin usein shampoissa, saippuoissa, kosmeettisissa puhdistusaineissa, kylpy-ja suihkugeeleissä, vaahtokylpyaineissa, hammastahnoissa ja suuvesissä. Koska se on  helposti veteen liukeneva (>+20C) ja hyvin alemmissakin lämpötiloissa vaahtoava sekä biologisesti helposti hajoava aktiiviaine on se pesunesteemme päätensidinä. Se voi olla synteettisesti valmistettu tai kasvipohjainen riippuen valmistavan yhtiön filosofiasta ja meidän käyttämämme aine on kasvipohjainen eli kookosöljystä valmistettu.

Sodium Laureth Sulphate (INCI nimi) tunnetaan myös monella muullakin englannin kielisellä nimellä kuten mm: Sodium Dodecyl Polyoxyethylene, Sodium Lauryl Ether Sulfate, Sodium Lauryl Ethoxysulfate, Sodium Polyoxyethylene Lauryl Sulfate. Suomeksi nimi on natrium lauryyli eetteri sulfaatti. Pääosa vastuullisista eri  ekopesuaineiden ja shampoiden valmistajista käyttää tätä samaa päätensidiä aktiiviaineosana, mutta saattavat kutsua sitä suomenkielisessä sisältöerittelyssä esim. nimellä rasva-alkoholieetteri sulfaatti, saippuoitu kookosöljy, kasvipohjainen kookosöljy tai kasvipohjainen tensidi. SLES on yleisesti käytössä  pesuaine- ja hygieniatuotteissa ympäri maailmaa. SLES valmistetaan SLS:stä (Sodium Laurel Sulfate), johon lisätään ethyleeni oxidia (EO), jolloin saadaan SLS:n miedompi versio SLES, joka vaahtoaa vähemmin kuin SLS. SLES -pitoisuus pidetään pesunesteessämme niin pienenä kuin mahdollista pesu- ja lianirroitus tehon siitä kärsimättä.

Erityisesti nettipalstoilla on käyty vahvasti tunneperäistäkin keskustelua SLES:stä ja sen käytöstä. Näyttää siltä, että nämä nettikeskustelut on käyty erityisesti USA:ssa 1990 luvun loppupuolella, jolloin SLES ja sen lähisukulaisainetta SLS (Sodium Laurel Sulfate) syytettiin jopa syöpää ja mutaatioita aiheuttaviksi aineiksi. Nämä väitökset ovat tieteellisin perustein ja testeinkin kuitenkin kumottu ja leimattu ns. urbaaneiksi legendoiksi vailla perää.