Lunette
- sisältö | käyttö | miksi | kenelle | muu -
käyttö
 
.


Pese ensin kätesi huolellisesti lämpimällä vedellä ja saippualla. Tarkista, että Lunette-kuukautiskupin yläosassa olevat ilmareiät ovat avoinna. Ensimmäisellä käyttökerralla kupin kasteleminen vedellä tai vesiliukoisen liukasteen käyttö voi olla helpottaa sisäänlaittoa. Kuukautiskupin voit laittaa istuen, seisten tai kyykyssä, yleensä pieni haara-asento helpottaa kupin asennusta. Taita Lunette™ kuukautiskuppi ensin kaksin kerroin ja vielä pituussuunnassa kaksin kerroin kuvan mukaisesti. Pidä kuppi taitettuna ja vie se taitoksen yhtenäinen puoli edellä emättimeen. Oikean kohdan kupille emättimessä löydät harjoituksella sekä tutustumalla omaan anatomiaasi, kuukautiskuppi pysyy paikoillaan pienen alipaineen sekä emättimen lihasten ansiosta. Kuukautiskuppi asennetaan alas emättimeen toisin kuin tamponi. Tärkeää kuitenkin on ettei kuppi ole liian alhaalla, jolloin se saattaa tuntua ikävästi etenkin istuessa, kuukautiskupin antennin kuuluu olla emättimen sisäpuolella. Lunette™ kuukautiskupin antennia voit lyhentää tarpeen mukaan, mutta varo kuitenkin rikkomasta kupin alaosaa
Ohivuotojen välttämiseksi varmista, että kuukautiskuppi on auennut kunnolla pyöräyttämällä kuppia kerran tai kaksi. Mikäli pyöräytys ei onnistu, voit kokeilla sormella etteivät kupin reunat ole kasassa. Kun kuppi pyörähtää, se on auennut kunnolla ja on todennäköisesti oikealla kohdalla emättimessä. Emätin kallistuu hieman taaksepäin, joten kupin asentaminen kohti selkää sekä kupin liikuttaminen ylä-ja alasuunnassa saattaa helpottaa oikean kohdan löytymistä. Lunette™ kuukautiskuppi tyhjennetään keskimäärin 2-4 kertaa vuorokaudessa ja sitä voidaan pitää jopa yön yli, kuitenkin max. 12 tuntia yhtäjaksoisesti. Oman tyhjennysvälisi opit tunnistamaan nopeasti seuraamalla kuppiin kertyvän vuodon määrää. Lunette™ kuukautiskupissa on kupin ulkopinnalla kaksi mittaviivaa, alempi mittaviiva on 7,5 mm:n kohdalla ja ylempi 15mm:n kohdalla.
Koska Lunette™ kuukautiskuppi ei kuivata limakalvoja eikä muuta emättimen luonnollista kosteustasapainoa, voit asentaa kupin jo ennen kuin kuukautiset ovat alkaneet kunnolla, mikäli kuukautisesi ovat säännölliset. Lunette™ kuukautiskuppia voidaan käyttää koko kuukautiskierron ajan sekä runsaina että niukkoina päivinä. Varmistuksena etenkin alkuharjoittelun aikana voit käyttää pikkuhousunsuojaa.
Lunette™ kuukautiskuppia ei tarvitse poistaa vessassa käynnin ajaksi, mutta ulostamisen jälkeen saattaa olla tarvetta korjata kupin asentoa paremmaksi. Muista tällöin huolehtia riittävästä käsihygieniasta! Joillakin naisilla virtsaaminen ja ulostaminen ilman kuukautiskuppia onnistuu helpommin.
Mikäli Lunette™ kuukautiskuppi on liikkunut käyttäessä ylöspäin, rentouta lihakset ja koita tarttua kupin alaosaan tai antenniin sormin. Kyykkyasentoon meneminen tuo kuppia alaspäin. Ei kannata pelästyä, vaikka et heti ylettyisi kuppiin, kuukautiskuppi ei voi kadota emättimeen vaan se laskeutuu painovoiman ansiosta lopulta alas.
Jos Lunette™ kuukautiskuppi tuntuu valuvan alaspäin käyttäessä, varmista että asennus on tapahtunut oikealla kohdalle, että kuppi on auennut kunnolla ja kuppia paikoillaan pitävä alipaine muodostunut. Kuukautiskuppi saattaa liian täysinäisenä alipaineen kadottua laskeutua, tyhjennä kuppi tällöin useammin.
Lantionpohjan lihasten harjoittaminen auttaa emättimen lihaksia pitämään kuppia paikoillaan.
.

Pois otettaessa pese ensin kätesi huolellisesti, asetu mieluiseen asentoon ja rentouta lihakset. Jos et ylety kupin alaosaan, vedä kuppia varovasti hieman alaspäin antennista, voit auttaa tätä ponnistamalla kevyesti vatsalihaksillasi. Poista alipaine kupista painamalla sitä alaosastaan, paina kuppia kasaan samoin kuin sisäänlaiton yhteydessä ja poista kuppi varoen kaatamasta kupin sisältöä. Älä koita repiä kuppia avonaisena pitämällä pelkästään antennista! Poisottoon kannattaa varata alkuun riittävästi aikaa eikä paniikille kannata antaa sijaa. Kupin poisto onnistuu hyvin, kun muistat rentoutua!
Tyhjennä kupin sisältö vessanpönttöön. Laita vessapaperikerros pöntön pohjalle, näin vessan huuhteleminen onnistuu sotkematta.
Huuhtele kuukautiskuppi huolellisesti lämpimän veden ja saippuan avulla ja asenna uudelleen. Käytä pesussa mietoa saippuaa, esimerkiksi apteekissa myytävät miedot saippuat soveltuvat tähän käyttöön hyvin. Saippuan ph-arvon tulisi olla noin 3,5. Kuppi kannattaa huuhdella ensin haalealla vedellä, näin kuukautisverestä ei jää kuppiin ikävää hajua.
Aina vettä ei ole saatavilla, tällöin voit myös puhdistaa kupin satunnaisesti paperin avulla. Vältä kuitenkin paperinukkaa! Satunnaisesti voit huuhdella kupin myös omassa virtsasuihkussasi, koska virtsa on steriiliä, mikäli sinulla ei ole esim. virtsatulehdusta.

Huuhtele Lunette™ kuukautiskuppi vedellä ja saippualla huolellisesti kierron viimeisen käyttökerran jälkeen ja säilytä se ilmavasti omassa säilytyspussissaan. Älä säilytä kuukautiskuppia ilmatiiviissä rasiassa tai muovipussissa. Kiehauta kuppia 2-5min väljässä vedessä kierron välipäivinä, halutessasi voit kiehauttaa kupin myös kuukautisten aikana.
Ongelmatapauksissa ota yhteys jälleenmyyjääsi tai suoraan valmistajaan sähköpostitse info@lunette.fi tai puhelimitse 050-3554064 arkisin klo 9.00-15.00

Kuukautiskuppeja on ollut markkinoilla jo pitkään eikä niihin ole yhdistetty koskaan toksiseen sokkioireyhtymään (TSS). Toksinen sokkioireyhtymä on haavan tai limakalvon bakteerien aiheuttama myrkytys, jolle on ominaista mm. yhtäkkinen korkea kuume, kurkkukipu, oksentelu, ripuli, auringonpolttamaa muistuttava ihottuma, huimaus, lihaskivut, pyörtyminen tai pyörrytyksen tunne seisomaan noustessa. TSS on erittäin harvinainen, mutta vakava tila ja siihen voivat sairastua miehet, naiset ja lapset. Yleisintä sairastuvuus on kuitenkin nuorilla tytöillä ja alle 30-vuotiailla naisilla, TSS on yhdistetty vahvasti imukykyisten tamponien käyttöön. Varhainen tunnistus ja hoito ovat tärkeitä, joten mikäli sinulla on jotain yllä olevista oireista poista kuukautiskuppi heti, ota yhteys lääkäriisi ja kerro hänelle TSS-epäilystäsi.