jutta ostoskori sivun alalaidassa
pesupähkinät

Jutta pesupähkinät ovat Sapindus mukorossi pesupähkinöitä Nepalista. Niiden pesuteho perustuu pähkinöiden kuorissa olevaan sapoiiniin, joka liukenee yli 30-asteisessa vedessä ja toimii luontaisena pesuaineena. Ne eivät jätä pyykkin kemiallisia jäämiä, ja sopivat siksi erityisen hyvin kestovaippojen ja lasten vaatteiden pesuun. Ne soveltuvat kaikkeen pyykkiin, myös villavaatteiden ja silkinpesuun sekä käsipyykkiin. Pähkinöihin on saatavilla käteviä kotimaisia Jutta-pesupusseja. Pähkinät voi laittaa koneesee n ja kuivattaa pesun jälkeen pussissa. Pussin suu ovat kuminauhaa, joka on pesupähkinän suuruisella kireydellä. Sinun ei tarvitse huolehtia takeltuvista vetoketjuista tai nyöreistä. Materiaali on kevyttä ja joustavaa polyesteriä ja se kuivahtaa tuossa tuokiossa. Pussin malli ja materiaali on suunniteltu juuri näille pähkinöille.

Pesupähkinät kasvavat villeinä pääasiassa Etelä- Kiinassa, Intiassa sekä Nepalissa. Nimestään huolimatta ne eivät ole pähkinöitä vaan luu-marjoja, kuten kirsikka. Pesupähkinät ovat syömäkelvottomia, mutta niitä on käytetty monien vuosituhansien ajan pyykinpesuun ja vielä 1960-luvulla ne olivat yleisessä käytössä vuoriston asukkaiden keskuudessa Intiassa ja Nepalissa. Sen tiedettiin sopivan erityisen hyvin villan ja silkin pesuun. Pesupähkinöitä käytettiin myös shampoona ja luonnonmukaisessa vanhassa intialaisessa lääketieteessä, Ayurvedassa muun muassa psoriasiksen hoitoon. Ikivanha perinne on tosin osittain unohtunut länsimaisten pesuaineiden vallatessa markkinat.

 

Pesupähkinäpuut (Sapindus mukorossi) ovat pensaitaja pieniä puita, jotka kasvavat luonnonvaraisina sekä
lauhkealla vyöhykkeellä, että tropiikissa eri puolilla maailmaa. Intiassa ja Nepalissa ne kasvavat villeinä vuoristoalueilla 500 metrin korkeudesta aina puoleentoista
kilometrin korkeuteen asti. Puu alkaa tuottaa hedelmää noin viisi vuotiaana, mutta kunnon satoja saadaan vasta yli 15 vuotta vanhoista puista. Puut
voivat olla satoja vuosia vanhoja.
Hedelmät kerätään käsin kopistele-malla puita pitkillä kepeillä, jolloin hedelmät putoavat maahan, josta ne kerätään ja kuivataan myyntiä varten.

  Käyttö
Pesukoneen rumpuun laitetaan 1-2 pientä kangaspussia,joihin on laitettu 3-4 pesupähkinän puolikasta
kuorta. Määrää voi lisätä pyykin likaisuuden mukaan ja käytössä oppii nopeasti huomaamaan mikä on sopiva
annostelu omalle pyykille. Kuoret voi käyttää pari kertaa uudestaan kuivumisen jälkeen. Lopulta ne heitetään biojätteeseen, josta ne edelleen hajoavat luontoon eivätkä kuormita vesistöjä. Huuhteluainetta ei tarvitse käyttää lainkaan, sillä pesupähkinät jättävät pyykin peh-meäksi. Pesupähkinät ovat hajusteet-tomia mutta jos puhtaanpyykin halu-taan tuoksuvan voi huuhteluaine-lokeroon laittaa pari tippaa hyvän tuoksuista eteeristä öljyä.

 

 

Pussituskoot:
200gr
500 gr
1 kg

 

Jutta pesupähkinät
Tuote Väri Hinta Kpl Osta
200g pussi     4.50€  
500g pussi     9.30€  
pesupussi pähkinöille     3.60€  
1 kg pussi     16.00€  

Hinnat sis.alv 24%